📅 ZATERDAG 09 MAART 2024
🕒 15:00 uur
⚽
VV Ede/Victoria 🔁 Oranje – Wit
🏟 Sportpark Hoekelumse Eng

Hoofdsponsor

Lest we forget – Airborne

Waar helaas steeds minder veteranen zelf, maar nog wel veel van hun familieleden aanwezig zijn bij alle herdenkingen rondom Operation Market Garden en de Slag bij Arnhem, is het nog steeds belangrijk om hierbij stil te staan. Het respecteren van elkaar in het algemeen en het respect voor hen die voor ons gestreden hebben blijft belangrijk. Zeker met de huidige situatie in Oekraïne is het wederom duidelijk dat vrijheid niet op zich staat en een groot goed is.

Dit weekend zijn, in de Airborne maand rondom Operation Market Garden, weer tal van herdenkingsactiviteiten in Ede, Arnhem en de Overbetuwe. Sinds een aantal jaar staan wij, net als partnerclub Vitesse jaarlijks doet tijdens de “Airborne wedstrijd”, als vereniging ook stil bij deze gebeurtenis.

Tijdens de thuiswedstrijd tegen vv Blauw Geel ’55 uit Ede zal onze ‘captain’ weer met met een herdenkingsband spelen.

📅 ZATERDAG 17 SEPTEMBER 2022
🕒 15:00 UUR
⚽ VV EDE/VICTORIA
 🔁 BLAUW GEEL ’55
🏟 SPORTPARK DE HOEKELUMSE ENG

De band is een verwijzing naar de zogeheten ‘Orde Dienst-band’ uit de Tweede Wereldoorlog. Deze armbanden werden tijdens de bevrijding in 1945 uitgedeeld aan verzetsstrijders. Zodat zij herkenbaar waren als personen van orde. Daarnaast was het een teken van erkenning en eerbied aan hen die zich tijdens de oorlog ingezet hebben voor vrijheid.

Market Garden in een notendop: De Britse Eerste luchtlandingsdivisie en de Poolse luchtlandingsdivisie landen rondom Arnhem om daar de verbinding over te rijn in handen te krijgen, de huidige John Frost brug. Iets verderop zijn het de Amerikanen van de 82e luchtlandingsdivisie die Nijmegen en de daar liggende strategische brug moeten veroveren. Nog verder naar het zuiden, bij Eindhoven is het de taak van de Amerikaanse 101e luchtlandingsdivisie voor de Brug bij Son. De drie locaties moeten de doorstroom veilig stellen voor de oprukkende tanks van het Britse XXX-corps om door te stoten naar het Ruhr gebied om zo een einde te maken aan WO II. Voor een succesvolle operatie moest alles lukken maar o.a verkeerd gebruikte parachutisten, genegeerde inlichtingen, een te riskante route en niet werkende radio’s zorgden ervoor dat de geallieerden er niet in slaagden al voor kerst in 1944 de Tweede Wereldoorlog in Europa te beslissen. Tijdens Operation Market Garden werd Ede gebombardeerd en landden ongeveer tweeduizend parachutisten op de Ginkelse Heide bij Ede.

Lest we forget Blauw hartRood hart

Accommodatie

Ede/Victoria

Sportparkweg 8

6717 LD Ede

Tel. 0318-621431

Mail: info@ede-victoria.nl

Internet: www.ede-victoria.nl


Klik hier voor de routebeschrijving

Correspondentieadres

vv Ede/Victoria

Postbus 4186

6710 ED Ede


Contact over de site

info@ede-victoria.nl

Volg Ede/Victoria


Nieuws